Nyakfájás – helyes testtartás

Napjainkban sokan küzdünk szerintem nyakfájással.

Ezt okozhatja a folyamatos ülés irodai munkának köszönhetően, rossz testtartás, de lehet akár lelki okokból fakadó fájdalom is – szorongás, depresszió, idegfeszültség.

Leggyakrabban talán a rossz testtartáshoz vezethetjük vissza fájdalmunkat. Ilyenkor a nyakizmok és szalagok tartósan megfeszített állapotban vannak, megmerevednek, ez okozza fájdalmunkat.
Míg az irodai munkának köszönhetően egyes izomcsoportok kerülnek tartósan megfeszült állapotba. Ez esetben nyakizmunkban, csuklyás izmunkban érezzük a fájdalmat, de előfordulhat, hogy a vállak és lapockák felé is lesugárzik. Az említett izmok feszesek és kemények, illetve fájdalmas izomcsomókat lehet tapintani bennük.

nyakfajdalom-es-helyes-testtartas-cikk

Nézzük elsősorban, mennyire is fontos, hogy helyesen álljunk:
Ahhoz, hogy testtartásunk helyes legyen, fontos medencénk megfelelő állása, hiszen ahhoz, hogy gerincünk görbülete megfelelő mértékű legyen, medencénknek megfelelő dőlésszögben kell lennie.

Gerincünk S görbülete biztosítja gerincünk rugalmasságát. Ha testtartásunk helyes, ízületeink egyenletesen vannak terhelve, testtartásunkért felelős izmaink pedig a legkisebb erőkifejtéssel tartják fent ezt a helyzetet. Ezt izombalansznak nevezzük. Viszont ha a medence dőlésszöge megváltozik, nem megfelelő, ez esetben ízületeink és a testtartásért felelős izmaink terhelése felborul, nem egyenletes. Ezt pedig izomdiszbalansznak nevezzük.

Ha előre döntjük medencénket: túlterheljük az ágyéki gerincszakaszt, ágyékizomzatunk – csípőhorpasz izmunk – mellizmunk zsugorodik, illetve elgyengítjük hátizmunkat – hasizmunkat – farizmunkat.
Ha hátra döntjük medencénket: gerincünk merevebbé válik, térdhajlító izmaink zsugorodnak, gyengülhet hátizmunk – hasizmunk – farizmunk.

Medence jó beállítását gyakorolni kell, ehhez segítségünkre lehet egy tükör. Fehérneműben álljunk oldalt a tükörnek, így gyakoroljuk, nézzük meg, melyik esetben hogy terhelődünk. Ha megtapasztaltuk, hogy tartjuk helyesen, próbáljuk járás közben is tartani!
Természetesen fejünkre is figyeljünk, hisz gerincünk folytatása, fejünknek is egyenesen kell állnia. Ezt előre néző tekintettel egyből véghez is tudjuk vinni. Ami még fontos, hogy várakozásnál pedig ügyeljünk rá, hogy mindkét lábunkon egyformán álljunk, ne csak egyiket terheljük.

Bérletek


Kattints ide, ha szeretnéd megtekinteni a bérletekkel kapcsolatos áraim.

Ajándékutalvány

Masszázs ajándékba?
Masszázs ajándékutalvány bármely alkalomra igazi meglepetést nyújt!

Masszázs-Neked szalon

Gere Anna masszőr

2030 Érd, Magoldna utca 1/A.

+3670 362 8975

Időpont egyeztetés szükséges!